Waarom schoolfruit?

...en is het ook genoeg?

 

Beste ouder(s)/verzorger(s),

Sinds 9 november 2020 krijgen wij elke week fruit op school geleverd. Het fruit wordt op drie dagen in de week gegeten met de kinderen. Van de leerkracht bent u al geïnformeerd welke dagen dat zijn.

 

Waarom doen wij mee met het EU schoolfruit-project?

- Het is gezond. Groente en fruit bevatten veel vezels, vitaminen en mineralen. Dit heeft een positief effect op het concentratievermogen en het immuunsysteem van kinderen.

- Iedereen doet mee. Daardoor is de kans groter dat kinderen die aangeven geen fruit of groente te lusten, toch een keertje gaan proeven. Want iedereen proeft. Op deze manier hopen wij dat kinderen ook na afloop van het programma groente en fruit blijven eten. Zo willen wij een bijdrage leveren aan de weerstand van kinderen.

- Kinderen eten gemiddeld 79 gram groente en 102,5 gram fruit (± 1 stuk). Dat is ruim onder de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. (4-8 jaar: 100-150 gram groente EN 1,5 stuk fruit; 8-12 JAAR 150-200 gram groente EN 2 stuks fruit).

- Door schoolfruit en -groente aan te bieden leveren wij een waardvolle bijdrage aan de dagelijks hoeveelheid die nodig is voor een gezonde ontwikkeling.

- Een gezonde leefstijl hangt samen met betere schoolprestaties. Hier ligt natuurlijk onze voornamelijke taak. Zouden wij niet meedoen met dit programma, zou dit een gemiste kans zijn.

 

Maakt u zich zorgen dat uw kind daardoor niet voldoende eet?

U hoeft zich geen zorgen te maken dat uw kind niet genoeg eten binnen krijgt als het in de ochtendpauze ‘alleen maar’ fruit eet. Uit onderzoek blijkt dat wanneer uw kind goed ontbijt, normaliter genoeg heeft aan een stuk groente of fruit in de ochtendpauze. Wanneer groente of fruit gesneden is, eten kinderen het vaak makkelijker op en eten ze ook meer van.

 

Hebt u alsnog twijfels dat het niet voldoende is?

Wij willen het goede voorbeeld geven en het eten van gezonde suiker, zoals bv. in fruit, stimuleren. In het kader van educatieve partnerschap hebben wij u als ouder hierbij nodig. Wij willen u daarom verzoeken geen extra koek of snoep mee te geven. In snoep of koek zit veel synthetische suiker. Deze suiker bevordert de bewegingsdrang van kinderen en mindert het concentratievermogen. Dat zijn effecten die wij als school niet willen uitlokken.

Als u denkt dat uw kind niet voldoende eten binnen krijgt, geeft u dan graag nog een ander stuk fruit/groente in een bakje mee of een extra broodje. Dit is altijd mogelijk. U kent uw kind immer het beste.

 

Wij hopen dat u zich kunt vinden in onze uitleg en graag op deze manier de samenwerking met ons aan wilt gaan. Zijn er nog onduidelijkheden, neemt u dan gerust contact met ons op.

 

Net als bij alle andere onderwerpen in het leven geldt ook hier:

SAMEN staan wij sterk, SAMEN bereiken wij het meeste!

 

Namens het team KC Sint Jan,

Marion Kramer en Simone Rock

treat treat