Zet ook uw handtekening voor behoud bibliotheek

ingevoerd op 13-10-2014

Vorige week werd bekend dat gemeente Schagen een aantal bibliotheken wil sluiten, waaronder die in Tuitjenhorn. Sluiting
van die bibliotheek zal een gemis zijn voor de regio. Om die sluiting te voorkomen, is een handtekeningenactie gestart. Tekent u ook?

Lees voor meer informatie hieronder de brief van de directeur van KopGroep Bibliotheken.


Beste leden,

Waarschijnlijk heeft u al gehoord dat het College Burgemeester en Wethouders van de gemeente Schagen 40% wil bezuinigen op de bibliotheek. In dit voorstel blijft alleen de bibliotheek in Markt 18 open en worden de bibliotheken van Callantsoog, ’t Zand en Tuitjenhorn gesloten. Zo worden de inwoners van de voormalige gemeenten Harenkarspel en Zijpe de dupe van de bezuinigingen.

Wij protesteren tegen deze plannen omdat we het belangrijk vinden om goede bibliotheekvoorzieningen in stand te houden. De bibliotheek speelt een centrale rol in onze samenleving. Heel veel mensen zullen door deze plannen benadeeld worden. Kleine kinderen die moeten leren lezen, ouderen voor wie lezen een belangrijke tijdsbesteding is, scholieren die informatie nodig hebben, al die bibliotheekbezoekers die bij ons de krant of een tijdschrift komen lezen, enz. enz. Voor veel mensen zal het geen reële optie zijn om naar Schagen te reizen voor een bibliotheekbezoek.

Een ander argument om het voorstel af te wijzen is dat de bibliotheek in Markt 18 niet groot genoeg is om alle leden uit de gemeente op te vangen. De vestiging kampt nu al met ruimtegebrek, de boeken van de drie andere bibliotheken passen daar helemaal niet bij. Noodgedwongen zal de totale collectie gesaneerd moeten worden en blijft er voor iedereen minder over.

Het college loopt vooruit op digitale ontwikkelingen. Zij verwacht dat de meeste mensen over een paar jaar e-books lezen. De realiteit is echter dat momenteel slechts 4% van alle Nederlandse boektitels digitaal wordt aangeboden. Naar verwachting is het marktaandeel in 2016 pas 10%. Digitalisering als argument voor huidige bezuinigingen is dus helemaal niet realistisch.

De gemeenteraad neemt in de raadsvergadering van dinsdag 25 november een beslissing over de bezuinigingen. De medewerkers van KopGroep Bibliotheken doen er alles aan om te voorkomen dat er drie bibliotheken uit Schagen verdwijnen. U kunt ons steunen door de petitie te tekenen op: http://petities.nl/petitie/nee-tegen-sluiting-bibliotheken-gemeente-schagen (http://petities.nl/petitie/nee-tegen-sluiting-bibliotheken-gemeente-schagen) of een handtekening te zetten in een van onze bibliotheken.

Bij voorbaat bedankt voor uw steun!

Met vriendelijke groeten,
Mannes Westra
directeur KopGroep Bibliotheken
Logo KopGroep Bibliotheken Logo KopGroep Bibliotheken